Bee

geografska-oznacba

Poučno gradivo

IZJAVA ČZS ZA JAVNOST GLEDE POROČILA IN IZJAV UVHVVR

Objavljam izjavo ČZS za javnost glede poročila in izjav UVHVVR (17. 12. 2015).

JANEZ POSEDI: »VES MED PRIDELAN V SLOVENIJI JE VAREN«

Dne 17. 12. 2015 se je na izredni seji sestal Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije (UO ČZS). V prvem delu seje so se članom pridružili tudi predstavniki Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) direktor dr. Janez Posedi, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak ter vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva dr. Jernej Drofenik.

Predstavniki UVHVVR so podali pojasnila glede poročila o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015 ter izjav njenih predstavnikov v medijih.

  • Direktor UVHVVR Posedi je UO ČZS jasno sporočil, da je med pridelan v Sloveniji popolnoma varno živilo in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.
  • Direktorica inšpekcije Bizjakova je izjavila, da je njena izjava v oddaji 24 ur na POP TV na sporedu ob 19. uri vzeta iz konteksta in kot taka zavajajoča. To potrjuje javno objavljeno poročilo UVHVVR z dne 16. 12. 2015.
  • ČZS ne podpira uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj.
  • ČZS obsoja zavajanje čebelarjev s strani podjetja APIS M&D glede sestavin pripravka za zatiranje varoj.
  • ČZS zahteva prevzem odgovornosti za podajanje neutemeljenih in tendencioznih javnih izjav glede varnosti slovenskega medu.
  • ČZS – Javna svetovalna služba v čebelarstvu (ČZS, JSSČ) ves čas daje velik poudarek zagotavljanju varnih čebeljih pridelkov. S tem namenom je v letu 2003 sprejela in uveljavila doktrino o sonaravnem zatiranju varoj in v skladu z njo čebelarje izobražuje in usposablja ter izvaja tudi druge številne dejavnosti v tej smeri (glej spodnjo prilogo).
  • ČZS, JSSČ si želi tvornega sodelovanja s pristojnimi službami na področju zdravstvenega varstva čebel.

PRILOGA K IZJAVI O POROCILU UVHVVR

VES MED PRIDELAN V SLOVENIJI JE VAREN

Objavljen tonski posnetek izjave dr. Janeza Posedija v kateri izjavlja, da je ves med pridelan v Sloveniji varen. Izjava podana 17. 12. 2015 ob 20.45 na ČZS.

www.slovenskenovice.si

 

 

PRIPOROČENA CENA MEDU

Komisija za ekonomiko je na razširjeni 4. redni seji, ki je potekala skupaj s 3. redno sejo Komisije za kulturno dediščino, 6. maja 2014 predlagala priporočene cene za čebelje pridelke in priporočene cene medu vključenih v SMGO za leto 2014. Predlog priporočenih cen za čebelje pridelke najdete v priponki sporočila.


Kljub letošnji slabi letini se na trgu pojavlja med pod  "ceno".
Še enkrat Vas obveščamo o priporočenih cenah ČZS . Te priporočene cene bi morale biti spodnja meja ...
Čebelarji, spoštujmo svoje delo.

http://czs.si/Upload/PRIPOROCENE_CENE_2014_1_.pdf

Spletna stran www.cebelarstvo-tolar.si za svoje optimalno delovanje uporablja piškotke. Da bi izvedeli več o pogojih poslovanja in pogojih piškotkov si preberite naše pogoje.

Sprejemam piškotke na tej spletni strani.

EU zakon o piškotkih